Marhaba!!! Aneb všechny zážitky, prožitky, hlášky a věci spojené s delegací českých zástupců na italském celostátním setkání mládeže v Loretu. Jestli se tu někomu něco nelíbí, tak prostě [skůza] :-D

Sobotní promluva Svatého otce v Loretu

10. 9. 2007 14:05
Rubrika: texty | Štítky: Benedikt XVI. , Loreto , papež , Svatý otec
Bez obav sněte sny, které ve vás vzbuzuje Duch svatý

Benedikt XVI. na setkání mladých, Loreto

Drazí mladí, kteří jste nadějí církve v Itálii! Jsem šťasten, že se s vámi mohu setkat na tak jedinečném místě v tento výjimečný večer, bohatý na modlitbu, zpěv i mlčení, plné nadějí a hlubokých emocí. Toto údolí, kde se i můj milovaný předchůdce Jan Pavel II. možná s mnohými z vás sešel, se nyní stalo vaší „ agorou“, vaším fórem bez bariér a zdí, kam mnohé cesty vedou a mnohé odtud vycházejí. Pozorně jsem naslouchal těm, kteří mluvili vaším jménem. Přišli jste na toto místo pokojného, autentického a radostného setkání z mnoha různých důvodů: někdo proto, že patří k nějaké skupině, někdo byl pozván přítelem, někdo z vnitřního přesvědčení, někdo s pochybnostmi v srdci, někdo jen se zvědavostí… Ať už je ale důvod, který vás sem přivedl, jakýkoliv, mohu vám říci, že dohromady nás sem v podstatě přivedl Duch svatý. Ano, je tomu právě tak. Přivedl vás sem Duch, přišli jste sem se svými pochybnostmi i vašimi jistotami, vašimi radostmi i starostmi. Je nyní na vás, abyste otevřeli svá srdce a všechno nabídli Ježíšovi.

Řekněte mu: hle, tady jsem, jistě ještě nejsem takový, jakým bys mne chtěl mít ty, nedokážu plně pochopit ani sebe sama, ale s tvou pomocí jsem připraven tě následovat. Pane Ježíši, tento večer bych s tebou chtěl mluvit a vzít si za svůj onen vnitřní postoj a důvěřivou oddanost ženy, která před dvěma tisíci lety řekla své „ano“ Bohu Otci, který ji vybral, aby byla tvou Matkou. Otec si ji vybral, protože je chápavá a poslušná k jeho vůli. Jako ona, jako ona mladičká Maria, každý z vás, drazí mladí přátelé, řekněte Bohu s vírou: „Hle, ať se mi stane podle tvého slova“!

Tento večer prožíváme nádhernou podívanou mladé a uchvacující víry! Tento večer se Loreto díky vám stalo duchovní metropolí mladých lidí; centrem, k němuž se duchovně sbíhá množství jiných mladých lidí z pěti kontinentů. Cítím se v této chvíli jakoby obklopen očekáváními a nadějemi milionů mladých z celého světa: tento večer někteří bdí, jiní spí, další studují či pracují; někdo doufá, někdo si zoufá, někdo věří a někdo věřit nedokáže, někdo miluje život a někdo jej zahazuje. Rád bych, aby ke všem dosáhla moje slova: Papež je vám nablízku, sdílí vaše radosti i bolesti, sdílí především nejniternější naděje vaší duše a za každého z vás se modlí k Pánu, aby vám daroval plný a šťastný život, bohatý na smysl, pravý život.

Plný a šťastný život se dnes, bohužel, mnohým mladým jeví jako obtížný sen, a někdy takřka nerealizovatelný. Mnozí vaši vrstevníci hledí do budoucnosti s obavami a kladou si nemálo otázek. Ustaraně se ptají: jak se zařadit do společnosti, poznamenané tolika tak závažnými nespravedlnostmi a svízelemi? Jak reagovat na egoismus a násilí, které se někdy zdá převažovat? Jak dát plný smysl životu? S láskou a přesvědčením opakuji vám, drazí zde přítomní mladí a prostřednictvím vás i vašim vrstevníkům z celého světa: Nemějte obavy, Kristus může naplnit ty nejniternější očekávání vašeho srdce! Existují snad nerealizovatelné sny, když je vzbuzuje a pěstuje v srdci Duch svatý? Nic a nikdo, řekl by apoštol Pavel, nás nebude moci odloučit od Boží lásky v Ježíši Kristu našem Pánu (srov. Řím 8,35-39).

Nechte mne, abych vám je tento večer zopakoval: každý z vás, pokud zůstane sjednocen s Kristem, může dosáhnout velkých věcí. Proto, drazí přátelé, můžete bez obav snít s otevřenýma očima velké projekty dobra a nemusíte se nechat odrazovat obtížemi. Kristus má ve vás důvěru a touží, abyste každý z vás mohl uskutečnit svůj nejušlechtilejší a nejvznešenější sen autentického štěstí. Nic je nemožné tomu, kdo důvěřuje Bohu a svěřuje se mu. Hleďte na mladou Marii! Anděl ji postavil před něco vskutku nepochopitelného: podílet se tím nejúžasnějším způsobem na velkolepém Božím plánu, na spáse lidstva. Tohoto návrhu se Maria zalekla, když pomyslela na nepatrnost svojí existence před Boží všemohoucností, a ptala se: jak je to možné, proč právě já? Byla však ochotna splnit božskou vůli a pohotově pronesla své „ano“, které změnilo její život i dějiny celého lidstva. A díky jejímu „ano“ se i my dnes večer tady setkáváme.

Kladu si otázku a ptám se vás: mohou se požadavky, s nimiž se na nás obrací Bůh, ať už se zdají jakkoli náročné, vůbec někdy srovnávat s tím, co žádal Bůh na mladičké Marii? Drazí chlapci a děvčata, učme se od Marie říkat „ano“, protože ona opravdu ví, co to znamená velkodušně odpovědět na Pánovy návrhy. Maria zná, drazí mladí, vaše nejvznešenější a nejhlubší očekávání. Zná dobře, zejména, vaši velkou touhu po lásce, vaši potřebu milovat a být milováni. Budete-li na ni hledět a chápavě ji následovat, objevíte krásu lásky, nikoli oné lásku typu „použij a zahoď“, přechodné a klamné vězeňkyně sobecké a materialistické mentality, ale lásku opravdovou a hlubokou. Každý chlapec a každé děvče na prahu svého života chovají v hloubi svého srdce sen o lásce, která dá plný smysl jejich budoucnosti. Mnozí z nich naleznou jeho splnění ve volbě manželství a vytvoření rodiny, kde je láska mezi mužem a ženou žita jako vzájemný a trvalý dar, jako definitivní dar, jenž je zpečetěn přitakáním proneseným před Bohem v den svatby, „ano“ vysloveným na celý život. Dobře vím, že tento sen je co do uskutečnění dnes stále méně snadný. Kolik je kolem nás selhání v lásce! Kolik manželských párů sklání hlavy, vzdává to a rozvádí se! Kolik rodin se rozpadá! Kolik mladých, i mezi vámi, se stalo svědky rozchodu a rozvodu svých rodičů! Těm, kdo se nacházejí v těchto tak delikátních a složitých situacích bych rád tento večer řekl: Matka Boží, společenství věřících i Papež vám jsou nablízku a modlí se za to, aby se krize, jež poznamenávají rodiny naší doby, nestaly nevratnými. Kéž křesťanské rodiny s podporou božské Milosti, zůstanou věrni onomu slavnostnímu závazku lásky přijatému s radostí před knězem a křesťanským společenstvím ve svatební den.

Před tolika selháními nezřídka vyvstává otázka: jsem já lepší než moji přátelé a moji rodiče, kteří se pokusili a nedokázali to? Proč bych já, právě já, měl dokázat to, co mnozí jiní vzdali? Tato lidská obava může zablokovat i odvážného ducha, ale tuto nastávající noc, drazí mladí přátelé, Maria u prahů svého Svatého domku, každému z vás opakuje slova, s nimiž se na ni samotnou obrátil Anděl: Nebojte se! Nemějte strach! Duch svatý je s vámi a nikdy vás neopustí. Tomu, kdo důvěřuje v Boha, není nic nemožné. Platí to pro ty, kterým je určen život manželský, a tím víc pro ty, kterým Bůh navrhuje život totálního odstupu od dober této země, aby byli na plno oddáni jeho Království. Mezi vámi jsou někteří, kteří vykročili ke kněžství, k zasvěcenému životu; někteří touží být misionáři, i když vědí kolik a jaká rizika to obnáší. Myslím na kněze, řeholníky i laické misionáře, kteří padli na brázdě lásky ve službách evangeliu. Mnoho by nám k tomu mohl říci otec Giancarlo Bossi, za něhož jsme se modlili během jeho únosu na Filipínách, a dnes se těšíme z jeho přítomnosti mezi námi. Rád bych v něm pozdravil a poděkoval všem těm, kteří vydávají svůj život pro Krista na frontách evangelizace. Drazí mladí, pokud vás Pán povolá žít niterněji v jeho službách, odpovězte velkodušně. Buďte si jisti tím, že život darovaný Bohu není nikdy promarněn.

Drazí mladí, neskončím svou promluvu, aniž bych vás před tím otcovsky neobjal. Objímám tedy jednoho po druhém a srdečně vás zdravím. Zdravím přítomné biskupy, počínaje arcibiskupem Angelo Bagnascem, předsedou Italské biskupské konference a arcibiskupa Gianni Danzi, který nás hostí ve svém církevním společenství. Zdravím kněze, řeholníky, řeholnice, animátory, kteří vás doprovázejí. Zdravím občanské autority a ty, kteří se postarali o uskutečnění tohoto setkání. „Virtuálně“ se ještě později spojíme a znovu se uvidíme zítra ráno na závěr této noční vigilie v tom nejvznešenějším momentě našeho setkání, až se Ježíš samotný reálně zpřítomní ve svém Slově a v tajemství Eucharistie. Také bych vás už nyní rád pozval na schůzku do Sydney, kde se bude za rok konat příští Světový den mládeže. Vím, že Austrálie je daleko a pro mladé Italy je doslova na opačném konci světa. Prosme Pána, který koná divy, aby mnohým z vás dal možnost tam přijet. Kéž to udělí mně, a kéž to udělí vám. Je to jeden z mnoha snů, který tuto noc při společné modlitbě svěříme Marii.

Přeložil Milan Glaser, převzato z www.radiovaticana.cz
Zobrazeno 1756×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz